+36 70 369 44 78

Blog

Boldog születésnapot iPhone!

Boldog születésnapot iPhone!

Tegnap volt 12 éve, hogy Steve Jobs, az Apple akkori vezérigazgatója kiállt a színpadra a CES rendezvénnyel hagyományosan egy időben megrendezett Macworld Conference keretein belül és felmutatott egy kis eszközt, amiről csak annyit mondott,

Erre vártunk két és fél éve!

A többi, ahogy mondani szokás, már történelem.

2007. január 9-én, San Fransiscoban, a média képviselői, a rajongók és az üzleti partnerek először vehették szemügyre az Apple által egyszerűen csak iPhone névre keresztelt eszközt, ami újra definiálta a mobiltelefon fogalmát, annak státuszát és merőben új utakat nyitott a tartalomgyártás és fogyasztás terén.
Az eszköz, ami nem is telefonnak indult alapjaiban rengette meg a techvilágot. Steve Jobsot már a 2000-es évek előtt elkezdte foglalkoztatni, hogy  létrehozzon egy olyan érintésérzékeny felületet ami csupán az emberi ujjak érintésének segítségével, mindenféle egér vagy klaviatúra nélkül, képes kijelzőként funkcionálni.
Később – mikor Jobs már működés közben is láthatta egy prototípusnak köszönhetően az ötlete testet öltését – rájött, hogy ezt a technológiát elsősorban nem is a különböző multimédia eszközökben vagy számítógépekben kell használni, hanem telefonokban.

Az Apple akkori vezére ki is adta az ukázt, miszerint egy olyan telefont kell legyártaniuk amelynek előlapja –  az akkori konkurens modellektől eltérően, amik még a qwerty billentyűzetek forradalmát tartották szem előtt – teljes egészében egy érintésérzékeny LCD. A fejlesztés 2004-ben kezdődött, 30 hónapot vett igénybe és közel 150 millió dollárba került. A projekt “lila-terv” néven futott és akkor még sikerült teljes titokban tartani, így a bemutatásakor hatalmasat szólt és mindenkit meglepett.
Jelentősége pedig vitathatatlan. Ma már teljesen evidens, hogy a telefonunk használható médialejátszóként, zenehallgatásra, videózásra, képnézegetésre, webes tartalmak elérésére, levelezésre, chatelésre, fotózásra, a hagyományos beszélgetés mellett. Ám ez akkoriban egyáltalán nem volt így, és az iPhone volt az első olyan eszköz, amely ezeket a tulajdonságokat kínálta, ráadásul úgy, hogy a kijelzője a maga korában kifejezetten jó képminőséget produkálónak számított, a dizájnja pedig egyszerre volt letisztult, elegáns de mégis iszonyatosan futurisztikus. Ahogy Jobs jellemezte; egy nagyképernyős iPod érintésérzékeny irányítással.A mai korban már igencsak megmosolyogtató hardver 2007-ben bivaly erősnek számított.

620 MHz-en zakatoló ARM processzor, mindössze 128 MB RAM és 4 GB adattárolásra szolgáló Flash memória, és iOS 1 oprendszer futott rajta. 3,5 hüvelykes LCD kijelzőjének felbontása 320 x 480 képpont, 2:3 képarány mellett, 262 144 megjeleníthető színárnyalattal.

A bejelentés nem várt sikert hozott. Az első iPhone 2007. június 29-én került a polcokra az USA-ban és szó szerint tömegek várták, hogy megvehessék az Apple első telefonját, több ezren vertek tábort a boltok előtt már a megjelenést megelőző napokban. Akkora volt a felhajtás, hogy egyes források szerint az amerikai lakosság közel 60%-a (!) már azelőtt hallott a termékről, hogy az megjelent volna.

Az iPhone, azaz maga az Apple alapjaiban változtatta meg a telefonok evolúcióját. Ettől kezdve számos konkurens cég szeretett volna hasonló készülékeket gyártani, teljes mértékben szakítva az akkori trendekkel a formavilágot illetően. Olyan nagy, akkori piacvezető gyártók, mint például a Nokia vagy a Motorola pedig pillanatok alatt a lejtő alján találták magukat, mivel nem tudtak elég gyorsan alkalmazkodni a megváltozott fogyasztói igényekhez.
A készülék pedig a csúcsra repítette Steve Jobs vállalatát és bár manapság a léc rezegni látszik Tim Cook alatt, azért nem kell féltenünk a cupertinoiakat, biztosak lehetünk benne, hogy bármikor képesek előhúzni egy újabb fehér nyulat a kalapból.

 

forrás

Hasonló bejegyzések

2019. 3. 20.

Nem áll le az Apple; itt az AirPods 2!

Úgy tűnik az Apple tényleg taktikát váltott és a március 25-i eseményét megelőzően minden nap bemutat valami hardveres újdonságot. Hétfőn az új iPad mini és az iPad Air föltámasztása volt terítéken, tegnap pedig az iMac gépek kaptak frissítést, ami röviden és tömören újabb és erősebb processzorokat rejt magában; a 2019-es modellek 8. és 9. generációs Intel […]

Elolvasom
2019. 3. 18.

Breaking: Új iPad Airt és iPad Minit mutatott be az Apple

Ma délután az Apple váratlanul két új iPad készülékkel frissítette a kínálatát, így úgy tűnik a március 25-én megrendezésre kerülő keynote valóban csak a szoftveres újdonságokról fog szólni. A találgatások ugye arról szóltak, hogy az iPad Mini mellet érkezik-e a 6. generáció frissítése, vagy esetleg egy új termék jön. A cupertinoiak most egy héttel a várt előtt […]

Elolvasom

Kik vagyunk?

Magyarország 1. kifejezetten iPhone javítására szakosodott szervize.