+36 70 369 44 78

Blog

Touch ID segítségével csaltak ki pénzt iPhone tulajoktól

Touch ID segítségével csaltak ki pénzt iPhone tulajoktól

Rafinált módszerrel késztetett esetenként 100 $ feletti vásárlásokra egyes Reddit felhasználókat két iOS alkalmazás is. A Fitness Balance és Calories Tracker appok nem kevesebbet ígértek a gyanútlan felhasználóknak, mint hogy Touch ID segítségével meghatározhatják a testtömeg-indexüket vagy éppen a kalória bevitelüket monitorozhatják. Ez az ügyes trükk estenként több tízezer forintnyi dollárral rövidítette meg az áldozatokat. A említett két alkalmazás kihasználta az App Store vásárlási procedúrájának egyik sajátosságát; nyilvánvalóan lehetetlen mérésekhez egy 10 másodpercig tartó érintést kértek az applikációk, melyek a visszaszámlálás megkezdésével párhuzamosan elindították a fizetési folyamatot. Ujjlenyomat leolvasóval rendelkező iPhone készülékek esetében (iPhone 5s – 8ig) ezt azonnal jóváhagyta az óvatlan felhasználó és amíg várta a csodát, csupán egy háromjegyű összeget látott a kijelzőn, amit az Apple – mivel azt hitte Touch ID-vel történő vásárlás van folyamatban – azonnal le is vont a fiókhoz kapcsolt bankkártyáról. 

A csalók egyébként olyan körültekintőek voltak, hogy a két alkalmazást előzetesen felértékelték. Ehhez hamis iCloud fiókokat készítettek, melyekkel 4-es értékelés fölé srófolták fel az appok tetszési indexét. Ez alapján a felhasználók többsége alappal hihette azt, hogy a hangzatos szuperképességeket ígérő alkalmazás valóban képes pusztán ujjlenyomat alapján méréseket végezni.
A panaszosok visszajelzései miatt az Apple már eltávolította az App Store-ból ezt a két appot, azonban nem árt résen lenni, ha egy alkalmazás ilyen és ehhez hasonló csodás mérésekkel kecsegtet!
Kérdés, hogy az ilyen csalások miatt az Apple újragondolja-e a fizetések jóváhagyását. A cupertinoiaknak nem kellene messzire menni ötletekért, a Face ID-val (arcazonosítással) szerelt iPhone X és Xs készülékek esetében a bekapcsológomb kétszeri megnyomásával kell jóváhagyni a tranzakciót, így előzve meg az esetleges önkéntelen vásárlásokat. Bár jelen állás szerint úgy fest, az Apple-nél az ujjlenyomatos azonosítást idővel teljesen felváltja a Face ID, még évekig a piacon lesznek Touch ID-val szerelt iPhone készülékek így nem lenne meglepő, ha a cég a közeljövőben ezeknél is egy direktebb jóváhagyást vezetne be.

 

Hasonló bejegyzések

2018. 12. 4.

A legjobb alkalmazások az Apple szerint

Nemrégiben tették közzé a legjobb androidos applikációk listáját, most pedig az Apple is kiadta, hogy az App Store alapján melyek 2018 legnépszerűbb alkalmazásai. Csakúgy, mint a Google esetében, itt is az amerikai letöltési-adatok voltak a mérvadóak. Kicsit talán ironikus, hogy a cupertinoi cég virtuális áruházába látogatók legtöbbször egy a konkurenciához tartozó appot, azaz a YouTube […]

Elolvasom
2018. 11. 27.

Csak a csórók használnak iPhone-t Kínában

Az Apple telefonjairól – és általában a termékeikről – a legtöbbeknek a luxus, a minőség, az innováció, a tehetősség és az utóbbi időben a magas ár jut eszébe. Így van ez a világ legtöbb országában, azonban Kínában nem, ahol egy egy friss kutatás az okostelefon használatot vizsgálta, az iskolázottság és a jövedelem szempontjából. A MobData […]

Elolvasom

Kik vagyunk?

Magyarország 1. kifejezetten iPhone javítására szakosodott szervize.