+36 70 369 44 78

Blog

Touch ID segítségével csaltak ki pénzt iPhone tulajoktól

Touch ID segítségével csaltak ki pénzt iPhone tulajoktól

Rafinált módszerrel késztetett esetenként 100 $ feletti vásárlásokra egyes Reddit felhasználókat két iOS alkalmazás is. A Fitness Balance és Calories Tracker appok nem kevesebbet ígértek a gyanútlan felhasználóknak, mint hogy Touch ID segítségével meghatározhatják a testtömeg-indexüket vagy éppen a kalória bevitelüket monitorozhatják. Ez az ügyes trükk estenként több tízezer forintnyi dollárral rövidítette meg az áldozatokat. A említett két alkalmazás kihasználta az App Store vásárlási procedúrájának egyik sajátosságát; nyilvánvalóan lehetetlen mérésekhez egy 10 másodpercig tartó érintést kértek az applikációk, melyek a visszaszámlálás megkezdésével párhuzamosan elindították a fizetési folyamatot. Ujjlenyomat leolvasóval rendelkező iPhone készülékek esetében (iPhone 5s – 8ig) ezt azonnal jóváhagyta az óvatlan felhasználó és amíg várta a csodát, csupán egy háromjegyű összeget látott a kijelzőn, amit az Apple – mivel azt hitte Touch ID-vel történő vásárlás van folyamatban – azonnal le is vont a fiókhoz kapcsolt bankkártyáról. 

A csalók egyébként olyan körültekintőek voltak, hogy a két alkalmazást előzetesen felértékelték. Ehhez hamis iCloud fiókokat készítettek, melyekkel 4-es értékelés fölé srófolták fel az appok tetszési indexét. Ez alapján a felhasználók többsége alappal hihette azt, hogy a hangzatos szuperképességeket ígérő alkalmazás valóban képes pusztán ujjlenyomat alapján méréseket végezni.
A panaszosok visszajelzései miatt az Apple már eltávolította az App Store-ból ezt a két appot, azonban nem árt résen lenni, ha egy alkalmazás ilyen és ehhez hasonló csodás mérésekkel kecsegtet!
Kérdés, hogy az ilyen csalások miatt az Apple újragondolja-e a fizetések jóváhagyását. A cupertinoiaknak nem kellene messzire menni ötletekért, a Face ID-val (arcazonosítással) szerelt iPhone X és Xs készülékek esetében a bekapcsológomb kétszeri megnyomásával kell jóváhagyni a tranzakciót, így előzve meg az esetleges önkéntelen vásárlásokat. Bár jelen állás szerint úgy fest, az Apple-nél az ujjlenyomatos azonosítást idővel teljesen felváltja a Face ID, még évekig a piacon lesznek Touch ID-val szerelt iPhone készülékek így nem lenne meglepő, ha a cég a közeljövőben ezeknél is egy direktebb jóváhagyást vezetne be.

 

Hasonló bejegyzések

2019. 2. 15.

Kínos Twitter-bakik

Jóllehet idehaza korántsem olyan népszerű a Twitter, mint például Amerikában, ahol a legtöbb színész vagy énekes valóban maga kezeli a profilját, sőt néha még maga az ország elnöke, Donald Trump is elborzasztja követőit egy-egy szofisztikáltnak nem nevezhető bejegyzésével. Mégis világszerte 126 millióan használják napi rendszerességgel, ami persze bőven elmarad a Facebook, a Snapchat vagy az […]

Elolvasom
2019. 2. 12.

Nézzük miket irigyelnek az androidosok az iPhone-tulajoktól

Vannak örök ellentétek, melyek mára már úgy ivódtak a köztudatba akár a tűz és a víz vagy a fekete és a fehér. Majd minden szegmensben találhatunk ilyeneket, gondoljunk csak autómárkák esetében például a Mercedes-Benz és BMW ellentétre vagy esetleg a futball világában a Real Madrid és a Barcelona szurkolói között húzódó már-már kibékíthetetlennek tűnő viszályokra […]

Elolvasom

Kik vagyunk?

Magyarország 1. kifejezetten iPhone javítására szakosodott szervize.