+36 70 369 44 78

Blog

Touch ID segítségével csaltak ki pénzt iPhone tulajoktól

Touch ID segítségével csaltak ki pénzt iPhone tulajoktól

Rafinált módszerrel késztetett esetenként 100 $ feletti vásárlásokra egyes Reddit felhasználókat két iOS alkalmazás is. A Fitness Balance és Calories Tracker appok nem kevesebbet ígértek a gyanútlan felhasználóknak, mint hogy Touch ID segítségével meghatározhatják a testtömeg-indexüket vagy éppen a kalória bevitelüket monitorozhatják. Ez az ügyes trükk estenként több tízezer forintnyi dollárral rövidítette meg az áldozatokat. A említett két alkalmazás kihasználta az App Store vásárlási procedúrájának egyik sajátosságát; nyilvánvalóan lehetetlen mérésekhez egy 10 másodpercig tartó érintést kértek az applikációk, melyek a visszaszámlálás megkezdésével párhuzamosan elindították a fizetési folyamatot. Ujjlenyomat leolvasóval rendelkező iPhone készülékek esetében (iPhone 5s – 8ig) ezt azonnal jóváhagyta az óvatlan felhasználó és amíg várta a csodát, csupán egy háromjegyű összeget látott a kijelzőn, amit az Apple – mivel azt hitte Touch ID-vel történő vásárlás van folyamatban – azonnal le is vont a fiókhoz kapcsolt bankkártyáról. 

A csalók egyébként olyan körültekintőek voltak, hogy a két alkalmazást előzetesen felértékelték. Ehhez hamis iCloud fiókokat készítettek, melyekkel 4-es értékelés fölé srófolták fel az appok tetszési indexét. Ez alapján a felhasználók többsége alappal hihette azt, hogy a hangzatos szuperképességeket ígérő alkalmazás valóban képes pusztán ujjlenyomat alapján méréseket végezni.
A panaszosok visszajelzései miatt az Apple már eltávolította az App Store-ból ezt a két appot, azonban nem árt résen lenni, ha egy alkalmazás ilyen és ehhez hasonló csodás mérésekkel kecsegtet!
Kérdés, hogy az ilyen csalások miatt az Apple újragondolja-e a fizetések jóváhagyását. A cupertinoiaknak nem kellene messzire menni ötletekért, a Face ID-val (arcazonosítással) szerelt iPhone X és Xs készülékek esetében a bekapcsológomb kétszeri megnyomásával kell jóváhagyni a tranzakciót, így előzve meg az esetleges önkéntelen vásárlásokat. Bár jelen állás szerint úgy fest, az Apple-nél az ujjlenyomatos azonosítást idővel teljesen felváltja a Face ID, még évekig a piacon lesznek Touch ID-val szerelt iPhone készülékek így nem lenne meglepő, ha a cég a közeljövőben ezeknél is egy direktebb jóváhagyást vezetne be.

 

Hasonló bejegyzések

2019. 4. 18.

Ismét terítéken az új iPhone SE

Az idei év már több ízben kecsegtetett minket az iPhone SE következő generációjáról szóló pletykákkal, ezekről azonban rendre kiderült, hogy megvalósulásuk igencsak várat magára. Most kínai források felől ismét érkezett egy halvány reménysugár, ami okot adhat a bizakodásra. Ezúttal a Digitimes szellőztette meg, hogy az Apple 2020 márciusában egy olyan készülék piacra dobásával készül, aminek […]

Elolvasom
2019. 4. 16.

Így tudod ellenőrizni, hogy iPhone készüléked új, felújított vagy kicserélt

Amennyiben nem közvetlenül az Apple-től vásárolunk előfordulhat, hogy a teljesen új készülék valójában egy felújított darabot takar. Ez azt jelenti, hogy a szervizesek ellenőrizték az adott darabot és kicseréltek rajta minden elhasználódott alkatrészt és elviekben minden esetben az akksit és a készülékházat, beleértve a kijelzőt is. Az ilyen készülékekre a cég ugyanúgy ad 1 év […]

Elolvasom

Kik vagyunk?

Magyarország 1. kifejezetten iPhone javítására szakosodott szervize.